Sonsbeek: baanbrekende tentoonstelling in de openbare ruimte

4 Minuten
Sonsbeektentoonstelling

De Sonsbeektentoonstelling was een van de eerste internationale kunstmanifestaties ter wereld. Sonsbeek volgde hiermee grote steden als New York en Venetië op en was er nog voor de bekende Duitse tentoonstelling Documenta. Met de tentoonstelling laat Sonsbeek een nieuwe visie op de hedendaagse kunst zien, maar worden ook maatschappelijke vragen aan de kaak gesteld. Zo worden we iedere vier jaar weer verrast met indrukwekkende kunst met een boodschap.

Sculpturen in de buitenlucht
Arnhemse wethouder Klompé bracht in 1948 een werkbezoek aan Londen. Op het programma stond onder andere een bezoek aan de openluchttentoonstelling in Battersea Park. Sculpturen in de buitenlucht, dat was bijzonder.. Want kunst bekijken deed je alleen binnen de veilige muren van een museum. Een van de namen achter deze tentoonstelling was beeldhouwer Henry Moore. Iemand die ook bepalend was voor de eerste vijf Sonsbeektentoonstellingen.

Klompé was direct door te tentoonstelling gegrepen en besloot dat dit voor Arnhem ook heel goed zou zijn. Een mooi initiatief om de door oorlog getraumatiseerde Arnhemmers op te beuren en de stad weer bij toeristen op de kaart te zetten. Zo gezegd zo gedaan. Een jaar later was de eerste Sonsbeektentoonstelling een feit. De tentoonstelling in 1949 overtrof alle verwachtingen. Maar liefst 125.000 mensen bezochten het park. De tentoonstelling kreeg niet alleen in Nederland, maar ver daarbuiten aandacht. Vanaf dat jaar is de tentoonstelling nog 10 keer georganiseerd en vanaf 2016 keert Sonsbeek iedere vier jaar weer terug in Arnhem.

Sonsbeek 2016 CR

Bekende beelden blijven in de stad
Misschien wist je het niet, maar als je door Arnhem fietst, zie je op verschillende plekken kunst uit voorgaande edities van de Sonsbeektentoonstellingen terug. Zo liggen ‘The Spitting Leaders’ in de vijver bij Park Presikhaaf. Deze vier bronzen beelden van beroemde wereldleiders die elkaar bespugen met waterstralen zijn het werk van Sánchez Castillo uit Sonsbeek 2008. Ook de muurschildering ‘Untitled’ van Arnhemmer Naamloozz op de pijlers van de Nelson Mandelabrug is nog steeds te zien.

Muurschildering Naamloozz
Spitting Leaders Arnhem
Hert
Beeld in Arnhem

Het recht op luiheid
Als er één kunstwerk niet meer weg te denken is, is het de iconische Lazy King. Het mannetje dat sinds 2008 relaxed over de stad heen kijkt. Tijdens de tentoonstelling met het thema ‘Grandeur’, oftewel ‘iets indrukwekkends en groots’, werd het standbeeld onthuld. De Franse kunstenaar Séchas speelde met humor in op het thema. Want hoe kun je nou iets bereiken als je niets doet?

Lazy King Sonsbeek Arnhem

Séchas vindt luiheid een belangrijk onderdeel van iets groots. Hij is van mening dat je het niet gaat maken zonder af en toe achterover te leunen. Als inspiratiebron gebruikte Séchas een boek dat geschreven is door een Franse schrijver en politicus, ‘Het recht op luiheid’.

Tafeltennis Louis Cordero

Sonsbeek 20-24
Het is een vreemd jaar geweest en dat trof ook de Sonsbeektentoonstelling die in 2020 plaats had moeten vinden. Niet getreurd, want 2021 belooft een spektakel te worden met het werk van 35 kunstenaars vanuit de hele wereld. Deze editie blijft 100 dagen duren, maar het team van curatoren blijft tot 2024 betrokken bij Sonsbeek. Een nieuwe opzet waarin kunstenaars meer tijd hebben voor research en het zoeken naar verbinding met partners en communities.

Artistiek directeur van 20-24 is Bonaventure Soh Bejeng Ndikung. Deze schrijver en biotechnoloog is ook de oprichter van SAVVY Contemporary, het Berlijnse centrum van hedendaagse kunst. Het concept waarmee Bonaventure Ndikung en zijn team aan de slag zijn gegaan heeft als titel meegekregen Force Times Distance – On Labour and its Sonic Ecologies. Aan de hand van de thema’s arbeid en het sonische wil Ndikung feit en fictie over Arnhem en de regio in verband brengen met verhalen wereldwijd.

Sonsbeek 20 - 24

16 kilometer lange kunstroute
Innovatief als Sonsbeek is, gaat de volgende editie net even anders. Er komt een 16 kilometer lange kunstroute van Sonsbeekpark naar de Veluwe. De route brengt je langs het centrum, waar je onder andere kunst kunt zien bij De Groen, Museum Arnhem en Rozet en vanaf daar ga je richting de Hoge Veluwe waar de route je naar het Kröller-Müller museum brengt.

Tijdens de route zie je op (soms onverwachte) plekken de mooiste werken. Naast de mooie Arnhemse samenwerkingen werkt Sonsbeek deze editie ook samen met Stedelijk Museum Amsterdam en Centraal Museum Utrecht. De route is vanaf 10 april tot 21 juni te bewonderen.

Lees meer over Sonsbeek 20-24.

Headerbeeld Sonsbeekwaterval, Piramide Sonsbeek 2016 en tafeltennis: Maurice Boyer

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

De Arnhemse bucketlist

1 Minuut
Stadsblokken Arnhem