Ode aan de Mode tijdens de Nacht van de Mode

3 Minuten
Modellen nacht van de mode

Eén van de leukste evenementen die Arnhem te bieden heeft, is zonder twijfel de Nacht van de Mode die ieder jaar in juni gehouden wordt. Tijdens de Nacht van de Mode pakt het Modekwartier in Arnhem uit met al het moois wat hier te vinden is.

Als je verwacht dat het Modekwartier in de Arnhemse wijk Klarendal een Arnhemse variant is van de PC Hooftstraat, heb je het mis. In het Modekwartier vind je geen ‘gewone’ winkels. Verspreid door de wijk vind je tientallen ateliers in combinatie met een kleine winkel. Bij deze ontwerpers vind je producten die je vrijwel nergens anders ziet en die vaak ter plekke worden gemaakt.

NVDM 9

Liefhebbers van mode, kunst en design
Sinds 2009 tonen de ondernemers tijdens de Nacht van de Mode wat voor bijzondere kleding, sieraden, tassen en andere ontwerpen zij in huis hebben. Het gratis evenement was aanvankelijk opgezet als buurtfeest om de ‘nieuwe creatieve’, die samen het Modekwartier vormen, en de oorspronkelijke bewoners van volkswijk Klarendal dichter bij elkaar te brengen. Maar die tijd ligt ver achter ons. Inmiddels trekt het avondfeest meer dan 10.000 liefhebbers van mode, kunst en design van heinde en ver. Met o.a. modeshows, workshops, mini-exposities en performances laten de ruim zestig ondernemers in het Modekwartier vol trots zien wat zij ontwerpen en produceren.

Klarendal nacht van de mode

Ode aan de mode
Je kunt de Nacht van de Mode zien als een ‘ode aan de mode’ in al zijn facetten. Het ene moment vergaap je je aan de modellen op de catwalk waar Arnhemse ateliers van naam en faam hun nieuwste creaties tonen. Even later kijk je naar een presentatie van prachtige sieraden of sla je je slag in een van de modewinkels in de wijk. Ondertussen vertellen de  makers van het Modekwartier binnen en buiten hun winkel over de keuzes die zij maken bij hun ontwerpen. Als je hier rondloopt, word je vanzelf enthousiast. De passie van de ondernemers is aanstekelijk. Voormalig projectleider Nacht van de Mode: “Arnhem is een bakermat voor creatief en innovatief talent. Talent wordt hier ontdekt, gesteund en opgeleid. Dit is een stad waar (mode-)ontwerpers zichzelf ontdekken en zich verder ontwikkelen. Hier wordt de basis gelegd om daarna elders in de wereld hun (mode)carrières verder uit te bouwen. Ook dat is een betekenis die we willen laten zien op nationaal en internationaal niveau.”

NVDM 15

Guerrilla-Nacht van de Mode
Vanwege de coronamaatregelen, kon in 2020 geen Nacht van de Mode gehouden worden. Maar je staat bekend als creatieve wijk of niet, dus de ondernemers besloten toch iets te organiseren. Dat werd een guerrilla-Nacht van de Mode. Onderstaande video laat zien hoe dat eruitzag.

Kijk voor meer informatie op Nacht van de Mode.

Foto’s Nacht van de Mode: Eva Broekema

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Een ode aan de stad door Martijn van Butselaar

1 Minuut
Schrijvende hand