Op ontdekkingstocht door de 7 straatjes

4 Minuten
zomer in arnhem social media martijn baudoin-35

Arnhem werd runner-up bij de laatste verkiezing van Beste Binnenstad van Nederland. Die prijs heeft Arnhem mede te danken aan de 7 straatjes. De 7 straatjes vormen een uniek winkelgebied in het hart van de stad, waar je goed kunt shoppen, lekker op een terras kunt zitten en waar je producten vindt die je niet zo snel ergens anders tegenkomt.  

De straten die samen de 7 straatjes vormen, wijken af van de reguliere winkelstraten die om het gebied heen liggen. De straten zijn hier smal en de meeste winkelpanden stammen uit de 18e en 19e eeuw. Bomen, plantenbakken en geveltuinen geven het gebied een groene uitstraling.  

“Mooi he”, zegt initiatiefnemer Arend Vogel terwijl hij trots om zich heen kijkt. “Dit gebied was niet veel hoor. Dit was een beetje achtergebleven gebied met wat winkels, woningen en loodsen. Nu is het een aaibaar en toegankelijk winkelgebied met een unieke verzameling exclusieve winkels. Dat hebben we in zes jaar tijd bereikt.” Arend Vogel heeft al sinds jaar en dag een schoenenwinkel in de Kerkstraat, een van de 7 straatjes.  

Zafvino terras 7 straatjes

“Veel mensen denken dat we het idee hebben overgenomen uit Amsterdam, waar je de negen straatjes hebt, maar dat is niet zo. Ik was in 2014 in Londen. In West End heb je een winkelgebied met de naam 7 Dials. Dat is een rotonde waar zeven winkelstraatjes op uitkomen. Toen ik dat zag dacht ik: zó gaan we dat doen.” 

7 straatjes Arnhem

Gewoon doorgaan
De term 7 straatjes was snel verzonnen. Vogel: “In het begin was er bij een aantal winkeliers de nodige skepsis, maar door hard te werken en gewoon doorgaan bereik je veel. Inmiddels doen alle ondernemers in het gebied mee.” 

Sterker nog: het aantal winkels in de 7 straatjes is de afgelopen jaren bijna verdubbeld. Inmiddels telt het winkelgebied meer dan veertig unieke winkels. Veel winkeliers die buiten de mainstream vallen, vestigen zich graag in de 7 straatjes. Een winkel die de ‘gewone’ winkelstraat inruilde voor een plek in de 7 straatjes is bijvoorbeeld de servieswinkel van Pollmann. 

 Vogel: “De winkel van Pollmann kreeg een andere rol doordat ze tegenwoordig ook veel verkopen via hun webwinkel. Zij hebben zich hier een paar jaar geleden gevestigd in een loods die is omgebouwd tot een prachtige en exclusieve winkel.” 

a DSC_3270

Aan een toelatingsprocedure  wordt niet gedaan in de 7 straatjes. “Dat is ook niet nodig”, aldus Arend Vogel. “Een telefoonwinkel heeft zelf ook wel door dat dit winkelgebied zich daar niet voor leent. Ons publiek houdt van kwaliteit en exclusiviteit. We hebben hier prachtige modewinkels, hele leuke cadeauwinkels en goede horeca met lekker eten. We werken er allemaal hard aan om de 7 straatjes nog meer op de kaart te zetten.”

Iedereen kent de 7 straatjes
De term 7 straatjes is inmiddels een begrip in Arnhem en ver daarbuiten. Vogel: “Als je iemand in Arnhem vraagt waar de Wielakkerstraat of de Zwanenstraat is, dan weet hij dat waarschijnlijk niet. Maar de 7 straatjes kent hij wel!” De bekendheid van het gebied schoot omhoog toen de ANWB Kampioen een aantal jaren geleden een artikel van twee pagina’s plaatste over de 7 straatjes. 

“De Kampioen wordt gelezen door vijf miljoen mensen, dus toen ging het hard met de bekendheid”, vertelt Vogel. “Wat wel grappig is, is dat veel mensen denken dat de 7 straatjes al jarenlang bestaat. Ik hoorde laatst nog dat een bezoeker die dat tegen haar vriendin zei, maar we zijn pas in 2014 begonnen.” 

StockSnap_6B1SUAYDO1
Zafvino terras
zomer in arnhem social media martijn baudoin-35
6759f5a34054d46dc431232b3f33c42e293af005

Nog groener
Wensen voor de toekomst zijn er genoeg.  “Door corona ligt het organiseren van evenementen stil. Het zou fijn zijn als we weer wat konden organiseren” vertelt Vogel.  “Daarnaast zijn er nog voldoende plekken die nog wel wat groener kunnen. Ik denk dat ik binnenkort even naar de Intratuin rijd en er dan hier wat straattegels uit haal. We hebben al genoeg groen gekregen van de gemeente, dus dat doen we gewoon zelf.”  

Voor meer informatie kijk op 7 straatjes of binnenstad Arnhem.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Ode aan de Mode tijdens de Nacht van de Mode

3 Minuten
Modellen nacht van de mode