Iris van Herpen: wereldberoemd modeontwerp met Arnhemse wortels

2 Minuten
Iris van Herpen model

Iris van Herpen is de bekendste Nederlandse modeontwerper van dit moment. Haar ontwerpen, vaak een combinatie van innovatieve techniek met oude ambachten, worden over de hele wereld geroemd. Van Herpen begon haar carrière zoals zoveel bekende modeontwerpers in Arnhem bij ArtEZ. Hier studeerde ze Fashion Design. 

Iris van Herpen heeft een cv waarvan je stijl achterover slaat. Winnaar Dutch Design Award. Winnaar Dutch Fashion Award. Winnaar Witteveen+Bos Prijs voor kunst en techniek. En in 2017 de hoogste kunstonderscheiding van ons land: de Johannes Vermeerprijs. Van Herpen was de eerste modeontwerper die deze prestigieuze prijs won. De kleding van Van Herpen wordt gedragen door veel beroemde zangeressen en actrices. Carice van Houten, Lady Gaga, Miley Cyrus, Naomi Campbell, Celine Dion en Scarlett Johannson, om er maar een paar te noemen. Met haar ontwerpen is Iris van Herpen al jaren toonaangevend in de internationale modewereld. Met haar grensverleggende en interdisciplinaire ontwerpen werkt Van Herpen op het snijvlak van kunst, technologie en mode.

Materiaal Iris van Herpen

Het lichaam als canvas
Iris van Herpen groeide op in Wamel, in de buurt van Tiel. Op de middelbare school besloot ze dat ze naar de kunstacademie in Arnhem wilde. “Omdat ik het leuk vond om kleding te maken en vaak met patronen bezig was, dacht ik aan de modeafdeling”, vertelde ze daarover in een interview. Voor de zekerheid heb ik in de vooropleiding ook lessen in schilderen, design en sculpturen gevolgd. Toen ontdekte ik dat ik toch wel heel erg gefocust was op het lichaam. Ik realiseerde me dat ik het lichaam echt nodig heb als canvas. En zo werd het toch de mode.”

Iris van Herpen design

State of Fashion
In 2007 studeerde Iris van Herpen af in Arnhem. Al snel daarna werd haar talent in binnen- en buitenland opgemerkt en ging het hard met de bekendheid van de ontwerpen van Van Herpen. Hoewel Iris van Herpen tegenwoordig over de hele wereld werkt, heeft ze haar thuisbasis in Amsterdam. Toch is ze Arnhem nog altijd niet vergeten. In 2018 was ze terug in de stad waar het op modegebied allemaal begon. Tijdens het Arnhemse modefestival State of Fashion werkte Van Herpen samen met andere grote namen uit de modewereld mee aan het internationale mode-evenement. Samen met iconen zoals Stella McCartney en Vivienne Westwood liet Iris van Herpen zien hoe de modewereld eerlijker, schoner, duurzamer en toch luxueus wil gaan werken.

Voor meer informatie kijk op Iris van Herpen.

Foto’s: © 2016 TEAM PETER STIGTER 

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Energietransitie in Arnhem: van HAN Hydromotive tot TenneT

5 Minuten
Bus Arnhem